Bakkerij en weeshuis project Burundi.

Bakkerij en weeshuis project Burundi.  Zie ook de eigen website van de stichting: www.broodvoorweeskinderen.nl

Onze voormalige dorpsbakker Cees Schook is in 2009 door mensen van Stichting Izere (dit betekent hoop) benaderd met de vraag of hij kon meehelpen met het opzetten van een bakkerij in Burundi. Het bakkersbloed blijft toch stromen en hij vond het een uitdaging om mensen in een kleinschalige bakkerij te leren hoe ze brood moeten bakken.

Wat een mooi resultaat!

 

 

 

 

 

 

In 2010 is er een container volgeladen met spullen om een bakkerij op te starten. Deze spullen waren allemaal geschonken door Bakkersland in Waalwijk. We moeten hierbij denken aan deegmachines, een oven een machine om stokbroodjes te maken. Ook zijn er bakblikken en kratten en een broodsnijmachine meegegaan. En niet onbelangrijk een groot stroomaggregaat. Per dag is die wel een paar keer nodig, omdat de stroomvoorziening niet altijd betrouwbaar is. Hij heeft toen samen met zijn zoon (die ook twee weken mee geweest is) alles op zijn plaats gezet en aangesloten. Na drie weken had hij de bakkers bakken geleerd en kwamen de eerste warme broodjes uit de oven.

Op dit moment is de vraag naar het brood groter als de capaciteit. Ze bakken ongeveer 900 tot 1000 broden per week. Cees heeft ze een bepaald recept geleerd, zodat je het brood goed kunt eten zonder beleg. Want de mensen kunnen alleen maar brood kopen maar hebben geen geld voor beleg. Een brood kost omgerekend € 0,85.

Ook zijn er in die tijd contacten ontstaan met een weeshuis in de hoofdstad Bujumbura. In dit weeshuis zitten ongeveer 45 kinderen in de leeftijd van 3 tot 16 jaar. Dit weeshuis staat al jaren in de steigers om het af te bouwen, maar dit vordert nog niet erg hard. De eerste keer toen Cees hier was heeft hij aan de leiding beloofd dat het weeshuis brood kan kopen tegen kostprijs in de bakkerij en dat hij dit zou betalen. Dit heeft geresulteerd in diverse acties voor de weeskinderen. Denk hierbij aan de oud ijzeracties, worstenbroodjes verkoop en de eierkoeken verkoop. Iedere keer met een geweldig succes. De buren van het weeshuis begrijpen niet wie dit brood voor de kinderen betaalt.

Bakkerij Burundi 146

Afgelopen november zijn Anton en Mees Vos met Cees mee geweest om de projecten te bekijken en te proberen om er thuis (Broek en omstreken) er nog meer aandacht voor te krijgen. Ze hebben weer geld meegenomen, en leiding kan weer voor ruim een jaar brood kopen. Ook hebben zij toen gevraagd wat eigenlijk nog een grote wens is. Toen kwam de vraag of ze matrassen en lakens konden krijgen voor de kinderen. De meisjes hebben een heel dun matrasje en slapen met z’n achten in een stapelbed. De jongens slapen op de houten latten en hebben geen matras. Dus dit wordt ons volgende doel.

Bedden in het weeshuis

Dit zijn twee kleinschalige projecten in Burundi. Republiek Burundi, is een land in Afrika en grenst aan Congo, Rwanda en Tanzania. Tussen 1993 en 1999 heeft het etnische geweld tussen de Hutu en Tutsi stammen honderdduizenden vluchtelingen veroorzaakt en ten minste 250.000 doden. Hoewel veel vluchtelingen teruggekomen zijn uit de omringende landen heeft het aanhoudend geweld veel anderen juist alsnog doen vluchten.

 

 

 

 

 

 

 

Als u na het lezen nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met Anton Vos via het contactformulier.
Als u oud ijzer hebt kunt u zich met uw bericht richten tot Mees Vos.

Op het volgende rekeningnummer kunt u een bijdrage storten: NL44 RABO 3159.639.045

Hieronder vindt u een foto overzicht van de lakens en matrassen die wij voor het weeshuis hebben gekocht:

In de slaapkamer worden de lakens getoond. Ze staan rondom de matrassen.

In de slaapkamer worden de lakens getoond. Ze staan rondom de matrassen.

De vrouw met de "big smile" in het lichtblauwe colbertje/vest is de pleegmoeder van alle kinderen.

De vrouw met de “big smile” in het lichtblauwe colbertje/vest is de pleegmoeder van alle kinderen.

De kinderen van het weeshuis in Burundi tonen de lakens die ze net hebben gekregen.

De kinderen van het weeshuis in Burundi tonen de lakens die ze net hebben gekregen.

De nieuwe matrassen worden ontvangen. Achterin is nog een stapelbed te zien.

De nieuwe matrassen worden ontvangen. Achterin is nog een stapelbed te zien.

 

Facture Matelas = matras. Pair de draps = stel lakens. 100 Burenese francs = ca. 6 eurocent.

Facture Matelas = matras. Pair de draps = stel lakens. 100 Burenese francs = ca. 6 eurocent.